Risk Analizi

risk analizi almergroup başaran isg

 

Risk Analizi Bilgileri

Çalışan insanların çoğu vakitlerinin büyük bir kısmını iş yerlerinde geçirdikleri için, orada kendilerini güvende hissetmeleri gerekir. Aksi taktirde yaptıkları işte verimli olamazlar. Bu yüzden her iş veren, çalışanlarının güvenliği için iş yerinde risk analizi yaptırmalıdır. Risk analizinin neleri kapsadığını ve nasıl yapılması gerektiğini kısaca anlatalım.
Risk analizi çalışanların güvenliği için iş kazalarına sebep vermeyecek bir ortam oluşturulması ve aynı zamanda çalışanların meslek hastalıkları yüzünden sağlık problemi yaşamamaları için yapılır. İncelenmesi ve önlem alınması gereken birimlerden bir kaç tanesi şöyledir; yapılan işler, çalışan insanlar, çalışma koşulları, çalışma ortamları, kullanılan malzeme ve donanımlar, risk oluşturacak tehlikeye mahal verebilecek her türlü sebep. Risk analiziyapmaya, çalışanların çalışma konumları belirlenerek başlanabilir. Çalışma konumları çok çeşitlidir. Ayakta, dönerek , eğilerek, sürekli merdiven inip çıkarak, sabit bir pozisyonda, kayarak, sallanarak, uzanarak olmak üzere bir çok çalışma konumu vardır. Bu konumları gün içerinde sürekli olarak koruyan bir çalışanın sağlık durumunda bir aksaklığın meydana gelmemesi imkansızdır. Özellikle sürekli ekran karşısında çalışan kişilerde bel ve boyun ağrıları yaşanır, görme bozukluğu meydana gelir. Bu yüzden risk analizi yapılarak, çalışanların konumlarının en iyi şekilde olması ve yapmaları gerekenler belirlenir. Ayrıca yaptıkları işlerin tehlike durumlarına göre almaları gereken önlemler de vardır. Yaptıkları işe uygun kıyafet giymeli, işleri tehlike arz ediyorsa ona uygun donanımlar takmaları gerekir. Risk analizi yapılırken, aynı işi yapanlar arasından ekip oluşturulur ve bu ekibin başı seçilir. Söylenen ve uygulanması gereken komutları ekip başı kontrol eder, böylece tüm çalışanların doğru şekilde işlerini yapmaları sağlanır. Risk analizin nasıl yapılması gerektiği ekip liderine ve ekip üyelerine iyice anlatılmalıdır. Risklerin belirlenmesine göre alınması gereken önlemler tüm çalışanlara anlatılır. Tüm aşamaların amacı çalışanlarının sağlığına bir zeval gelmemesidir.
Sağlıklı çalışanlar ve verimli bir iş ortam için risk analizi yapılması gereken çok büyük bir önlemdir. Yapılmaması durumunda doğacak sonuçların telafisi yoktur. İş veren ve çalışan şunu asla unutmamalıdır ki sağlıktan daha önemli hiç bir şey olamaz.
Günümüzde her alanda farklı farklı üretim yapan bir sürü firma ve işletme mevcuttur. Bu firmalarda çalışan personelin çalıştığı ortamı ve çalıştığı ortamdan kapacağı sağlık ile ilgili problemlerin tümünün a dan z ye incelenmesi durumuna risk analizi demekteyiz. Bu analiz sayesinde çeşitli alanlarda üretim yapan firmalarda çalışan personelin sağlığı güvence altına alınmaktadır. Bu program sayesinde çoğu işçi de daha kaliteli ve verimli çalışmaktadır.Personelin çalıştığı ortamı ve sağlık yönünden çektiği sıkıntıların işverene bildirilerek, işvereninde çalışanları hakkında önlemler alması durumuna ise değerlendirme denilmektedir. İş hayatında çalışanların riski çok fazladır. Çalışanlar çalıştığı bölümdeki riskler dolayısı ile sağlık yönünden sıkıntılar çekmekte ve işine dört elle sarılamayıp verimli bir performans sergileyememektedir. İşte risk analizi ve değerlendirmesi tam bu anda devreye girmektedir. Günümüzde artık işverenler; işyerlerinde risklerden etkilenecek olan çalışanların üzerinde çok kapsamlı bir şekilde risk analizi ve değerlendirmesi yapmakla yükümlüdür. İşverenler bu analiz sayesinde işyerinde riskli bölgelerde çalışan personelinin her türlü korunum ihtiyacını karşılamaktadır. Risk analizi ve değerlendirmesi bütün firmalar için çok yararlı bir program haline gelmiş ve tüm sektörlerde kullanılmaktadır.

Risk Analizi Ve Değerlendirmesinin Şirketlere Yararı

Meydana gelebilecek her hangi bir tehlikeyi önceden görebilmek,
İstenmeyen durumların önlenmesini sağlamak,
Can ve Mal kaybını engellemek,
Tüm dünya tarafından bilinen tescilli bir firma haline gelmek,
Daha sağlıklı ve güvenilir ortamlarda çalışmayı sağlamak,
Personelin moralini yüksek tutarak verimliği arttırmak,
Sorumlulukların ve görevlerin tüm personel tarafından bilinmesini sağlamak,
Risk analizi ve değerlendirmesi sunduğu bu yararlar sayesinde firmalar tam teşekkürlü bir hale gelmektedirler. Eğer personelinizde son derece kaliteli bir verim almak istiyorsanız, risk analizi ve değerlendirmesi programını kullanmalısınız.